Viinanhakureissusta on jo pari viikkoa, mutta oli sen verran uuvuttava reissu ilmeisesti että jaksoin alkaa kirjoittaa siitä vasta nyt.. (lisäksi kirjoitin tämän jo kertaalleen ja juuri loppuun päästäni selain kaatui ja koko teksti hävisi!!)

Varasimme päiväristeilyn eräänä sunnuntaina Viking Linen XPRS -paatilla autoparkilla, eli niin ettei auto lähde mukanamme maihin. Tämä vaihtoehto oli n 3 kertaa halvempi kuin auton ulkoiluttaminen. Tilasimme juomat alkuviikosta superalkon nettipalvelusta viinarannasta.ee. Mukaan hilpeälle retkellemme saimme kaason sekä bestmanin, jotka varasivat matkansa itse. Itse siis saavuimme laivaan autolla, ja kaaso ja bm jalkamatkustajina.

Autolla laivaan tulo oli yllättävän helppoa. Tarkastuspömpelillä saimme selvät ohjeet mille kaistalle pitää ajaa ja siitä eteenpäin auttoivat huitovat opastajat. Vinkki 1: Mikäli haluaa tilata laivan tax freesta suoraan autolle juomia, pitää tilauskuponki pyytää tässä kohtaa itse erikseen. Pyysimme tällaisen ja katselimme odotellessamme hintoja ja kauhuksemme totesimme että tilaamamme kuohuviini olisi ollut laivalla 2 €/pullo halvempaa ja lisäksi olisimme säästyneet lasipullojen raahaukselta! En tosin ole varma olisiko pelkkä skumppatilauksemme ylittänyt tax free tilauksen vaaditun alarajan, mutta Vinkki 2: Lasipullot (eli kuohuviinit) kannattanee ehkä tilata suoraan laivalta, niin säästää paitsi lasipullojen raahauksessa myös näköjään rahaa. Auton saaminen parkkiin oli helppoa, sillä parkkimatkustajina pääsimme n. kolmantena autona laivaan sisään jolloin laiva oli ihan tyhjä. Samaten myös pääsimme ensimmäisten joukossa varaamaan parhaita paikkoja laivan baarista, jossa sitten odottelimmekin jonkun aikaa loppuseuruettamme. Heidän saapuessaan he kertoivat tajunneensa, että koska olimme tilanneet lähes kaikki liput erikseen, olimme myös varaamassamme buffetissa istutettuina aivan eri puolille ruokasalia! Koitimme ratkaista pulmaa mutta emme lopulta ehtineet löytää oikeaa ihmistä ennen kuin laiva saapui satamaan. Vinkki 3: Kaikkien viinanrahtaajien liput kannattaa varata kerralla mikäli on varattu myös buffetti ja haluaa istua seurueensa kanssa samassa pöydässä =P

Laiva sapaui satamaan ja selvitettyämme ilmeni että laivaan ja autokannelle pääsee takaisin vasta tunnin päästä laivan saapumisesta. Suuntasimme suoraan terminaalin parkkipaikalle jossa superalkon valkoinen pakettiauto jo meitä odotteli. Tarkistimme tilauksemme ja sen mätsättyä maksoimme ja raahasimme kaikki viinat hieman lähemmäs, terminaalin ovelle odottamaan laivaanpääsyä. Koska aikaa oli, lähtivät muut seurueesta vielä viereiseen superalkon myymälään hankkimaan omia tuomisiaan ja täydentämään hääjuomia, sekä ostamaan vielä kolmannet kärryt juomille. Toimme mukanamme yhdet vanhat pienehköt viinakärryt jotka joskus ostin kierrätyskeskuksesta parilla eurolla sekä muutama viikko sitten Ikeasta ostamani siniset pakettikärryt jotka ovat jotain viinakärryn ja nokkakärryn väliltä. Kolmannet kärryt tuntuivat kuitenkin hyvältä idealta ja sellaiset ostettiin. Vinkki 4: Kuminauhakiinnikkeet (mustekala tai mikä lie) olivat oikein hyvä apu laatikoiden pakkaamisessa kärryihin, ja suosittelenkin että niitä ottaa mukaan mielummin liikaa kuin liian vähän. Jotkut käyttävät kärryjen pakkaamisessa myös tuorekelmua, mutta meidän viinamäärillämme, ajanpuutteellamme ja kärryjen niukkuudellamme kelmuttamisesta olisi ollut ehkä vain enemmän haittaa kuin hyötyä.

Muut toivat kauppariessullaan mukanaan myös ostoskärryt, joilla lähdettiinkin kätevästi raahaamaan ensimmäistä satsia kohti laivaa. Pitkälle ei päästy, sillä heti toisen kerroksen lipuntarkastuspisteelle saavuttuamme kärryt piti jättää siihen ja matka jatkui ilman. Koska kaikkea ei käsin saanut jatkumaan, jäin vahtimaan kärryllistä viinaksia toiseen kerrokseen poikien viedessä ensimmäiset kärrysatsit laivaan ja kaason vahtiessa loppuja viinoja lähtöpaikassa. Matka tuntui kestävän ikuisesti ja ajan riittäminen alkoi hieman epäilyttää. Lopulta pojat kuitenkin palasivat samaa kautta kuin menivätkin ja loput kakkosetapilla olleista juomista saatiin vietyä kahteen pekkaan kolmannen lähtiessä hakemaan uutta satsia ykkösetapilta. Toisen kierroksen jälkeen palasimme kaikki lähtöpisteelle josta saimmekin loput viinakset neljään pekkaan raahattua laivaan ja autolle, vain 5 minuuttia ennen ovien sulkeutumista ja buffetin alkua! Koko viinamäärän raahaaminen vei siis yhteensä 9 vientikertaa (pojat molemmat 3 kertaa, minä 2 kertaa ja kaaso 1), toisin sanoen viinojen kuljettamiseen kerralla olisi tarvittu 9 ihmistä ja lähes saman verran viinakärryjä! Onneksi hisseissä ei ollut ruuhkaa ja saimme lastimme aina suoraan hissiin ja autolle, sillä pienelläkään jonottamisella emme varmaan olisi kerenneet.. Vinkki 5: Vaikka viinakärryt auttavatkin paljon ja ovat suhteellisen käteviä, niin olin myös aika kateellinen näille naisille jotka olivat jostain löytäneet näin kätevät kärryt!

WP_20140608_008-normal.jpg

Saatuamme kaikki viinat autoon pääsimme väsyneinä, raihnaisina ja hikisinä buffettiin jossa mukava saliemäntä vielä järjesti meille vapaan pöydän kabinetin puolelta jotta pääsemme samaan pöytään istumaan =)  Ruoan jälkeen kävimme vielä hieman täydentämässä varastoja tax freessä ennen kuin laiva saapui takaisin Helsinkiin. Ulos ajaminen oli suunnilleen yhtä helppoa kuin sisällekin ja ruuhkaltakin melkein välttyi kiertämällä Katajanokalla pohjoiskautta pois. Kotona viinojen raahaaminen kahdestaan kahden kärryn kanssa toisen kerroksen asuntoomme oli yllättävän helppoa ja nopeaa, sillä matka oli lyhyt ja hissi nopea ja tilava.

Reissun jälkeen voi vain pohtia oliko tämä viinantuontityyli sittenkään se kaikkein järkevin vaihtoehto. Raahauksen käynnissä ollessa voin sanoa, että kukaan meistä ei pitänyt menetelmää fiksuna ideana. Alunperin kuitenkin tähän lähdettiin rahansäästöä ajatellen, ja kyllähän siinä vähintään satasen säästikin, kun ei autoa tuonut laivasta ulos. Lopulta viinojen raahauskaan ei ollut mikään mahdoton tehtävä, vaan kaikki mitä haluttiin saatiin minne haluttiinkin, vaikka hetkellisesti tulikin kaduttua tätä valintaa. Toisaalta, helpommalla tavalla emme olisi saaneet tätäkään "extremekokemusta" eikä viinanhakureissulta jäisi näin hauskaa tarinaa kerrottavaksi. Meillä ei tosin myöskään tapahtunut mitään katastrofaalista, vaan kaikki sujui lopulta oikeastaan aika nappiin, joten sikäli kuitenkin tylsä tarina =P Nyt jälkikäteen voin oikeastaan suositella kahta vaihtoehtoa:

  1. Maksaa kolminkertaisen autohinnan siitä että ulkoiluttaa autoa Tallinnan puolella ja säästää ison vaivan. Tällöinkin tosin kannattanee tilata viinat pakettina jo etukäteen suoraan vaikka sinne parkkipaikalle, niin säästää siinäkin raahaamisessa ja valikoinnissa ja haluttuja tuotteita varmasti on riittävästi.
  2. Säästää rahaa ja näkee hieman ekstravaivaa saadakseen viinat satamasta autolle. Reissusta tulee varmasti ikimuistoisempi ja lisäksi tulee täytettyä päivän hyötyliikunnat ja treenit. Vinkki 6: Kannattaa kuitenkin lähteä reissuun muulloin kuin talvikauden sunnuntaina, jottei aika kävisi niin tiukille =P Tai ottaa mukaan useampia ihmisiä ja viinakärryjä..

Kyllä, kaiken tuon tuskan ja stressaamisen jälkeen en voi olla kokonaan suosittelematta tätä vaihtoehtoa niille, jotka haluavat lipun hinnassa säästää. Ei se mahdotonta ole, ja jälkeenpäin tarkasteltuna jopa hauskaa!

Sitten voi toki vielä myös kyseenalaistaa, paljonko oikein viinaa raahasimme. Noh, rahaa noihin meni yli 900 €, ja superalkosta tilaamamme lista näyttää seuraavalta:

Alkujuomat:
x 18 | Ballet Carte Noire Demi Sec 11% 75cl
x 18 | Freixenet Carta Nevada Semi-Seco 12% 75cl

Miedot:
x 3 | Budejovicke 1795 Dark 4,5% 24x33cl
x 3 | Budejovicke 1795 4,7% 24x33cl
x 6 | Karhu 5,4% 24x33cl
x 3 | Crowmoor Dry Apple Cider 4,7% 24x33cl
x 2 | Somersby Pear Cider 4,5% 24x33cl

x 3 | Sinebrychoff Long Drink Grapefruit 5,5% 24x33cl
x 2 | Sinebrychoff Long Drink Lime 5,5% 24x33cl
x 2 | Sinebrychoff Long Drink Cranberry 5,5% 24x33cl

Viinit:
x 4 | Gato Negro Sauvignon Blanc 12% 300cl BIB
x 4 | Gato Negro Cabernet Sauvignon 13,5% 300cl BIB
x 3 | Vernissage Syrah Cabernet Sauvignon 13,5% 300cl BIB
x 3 | Vernissage Chardonnay Viognier 13% 300cl BIB
Avecit:

x 3 | Baileys Biscotti Flavour 17% 70cl
x 3 | Chateau De Montifaud VSOP 40% 70cl Tube

Listalta puuttuu vielä erikseen ostamamme irtopullot drinkkejä varten,  mm. giniä ja rommia. Alla vielä kuva viinoista lepäämässä parvekkeellamme sohvan takana piilossa. Tällä hetkellä päällä on vielä jokin eristelevy suojaamassa auringolta (ai miltä auringolta..).

WP_20140608_021-normal.jpg